Woman in lingerie sample sale ad

Bevrijdingsdag in Amsterdam: de ins en outs.

Het is alweer mei en de tijd voorbij gevlogen! Deze maand brengt hopelijk niet alleen meer zonneschijn met zich mee, maar ook wéér een feestdag om naar uit te kijken: Bevrijdingsdag! O p Bevrijdingsdag vieren we onze vrijheid én herdenken we waarvoor die hiervoor gestreden hebben. Laten we deze Bevrijdingsdag niet zomaar aan ons voorbij gaan, maar genieten van de feestelijke sfeer en ons realiseren hoe belangrijk het is om vrij te zijn en te blijven. Tijd dus voor de ins & outs van Bevrijdingsdag en wat er allemaal te doen is in Amsterdam!


Bevrijdingsdag: Wat houdt dat nou ook al weer precies in?

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag die elk jaar op 5 mei wordt gevierd. Op deze dag herdenken we dat Nederland in 1945 werd bevrijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Bevrijdingsdag staan ​​we stil bij de aanbiedingen die worden gebracht voor onze vrijheid en de waarden die we vandaag de dag hoog houden.


Maar Bevrijdingsdag is niet alleen een dag om te vieren, het is ook een dag om stil te staan ​​bij de geschiedenis en de gevolgen van oorlog en onderdrukking. Op Dodenherdenking, 4 mei, worden herdenkingen gehouden om de slachtoffers te eren en stil te staan ​​bij de verhalen en ervaringen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Zo is het Nationaal Monument op de Dam, waar elk jaar om 20:00 uur twee minuten stilte wordt gehouden om de slachtoffers te herdenken.


Bevrijdingsdag is een belangrijke dag die ons herinnert hoe waardevol onze vrijheid is en hoe belangrijk het is om deze te koesteren en te beschermen. Het is een dag om te vieren, maar ook om stil te staan ​​bij de waarden die we hoog houden en om ons te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.


Bevrijdingsdag in Amsterdam

Op Bevrijdingsdag zijn er talloze evenementen en activiteiten om de betekenis van vrijheid te vieren. Van festivals tot culturele programma's, er is voor ieder wat wils. Als je op zoek bent naar inspiratie voor deze dag, is de website van het Amsterdams 4 en 5 mei comité dé plek om te kijken. Hier vind je een uitgebreid overzicht van alle activiteiten die er tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn om te doen. Wij hebben alvast een paar highlights voor je op een rijtje gezet!

Het Bevrijdingsfestival

Eén van de meest populaire festivals op Bevrijdingsdag is het Bevrijdingsfestival, dit jaar Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen in Amsterdam.


Dit festival biedt een volledige dag vol muziek, dans en andere festiviteiten die allemaal draaien om het vieren van vrijheid en tolerantie. Bezoekers kunnen genieten van optredens van lokale en internationale muzikanten en DJ's, dansvoorstellingen, en andere activiteiten voor jong en oud.


Als je op zoek bent naar een leuke manier om Bevrijdingsdag te vieren in Amsterdam, dan is het Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen zeker de moeite waard om te bezoeken. Zorg dat je erbij bent op 5 mei en vier samen de vrijheid!

Concert op de Amstel

Op zoek naar een bijzondere manier om Bevrijdingsdag te vieren in Amsterdam? Dan is het Concert op de Amstel misschien iets voor jou. Geniet tijdens dit concert van de prachtige klassieke muziek die wordt gespeeld op een drijvend podium in de Amstel, met uitzicht op de mooie grachtenpanden en de iconische Magere Brug. Het concert wordt uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. Traditiegetrouw zal ook de koninklijke familie aanwezig zijn en is het concert voor iedereen toegankelijk én gratis! Geniet dus van muziek tijdens Bevrijdingsdag.

Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een bijzonder initiatief dat herhaaldelijk tijdens de periode rondom Bevrijdingsdag. In dit programma worden verhalen gedeeld over Joden en verzetsmensen die in huizen gewoond en gewerkt hebben tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het doel is om tijdens Bevrijdingsdag de geschiedenis levend te houden en deze verhalen te delen met een breed publiek.


Ook in Amsterdam kun je tijdens dit programma op Bevrijdingsdag terecht om deze verhalen te horen en te delen. Verspreid door de stad worden gesprokende herdenkingen georganiseerd in huizen waar van verzetsmensen woonden en werkt Joden. Tijdens deze bijzondere herdenkingen zullen bewoners en bezoekers verhalen delen en herinneringen ophalen aan deze mysterieuze periode uit de geschiedenis en Nederland.


Het is een unieke kans om meer te weten te komen over de geschiedenis van Amsterdam en de impact van de Tweede Wereldoorlog op deze stad en haar inwoners, dus kom langs in Amsterdam op Bevrijdingsdag en laat je inspirerende door deze bijzondere verhalen!

IWalk Joods Verzet

Een bijzondere evenementen tijdens Bevrijdingsdag is de iWalk: Joods Verzet in Amsterdam. Tijdens deze wandeling maak je kennis met de geschiedenis van het Joodse verzet in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van een ervaren gids wandel je tijdens Bevrijdingsdag langs verschillende locaties in de stad waar belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en waar Joodse verzetsstrijders gestreden zijn voor hun vrijheid.


Het is een unieke kans om meer te leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, Amsterdam en de heldhaftige daden van de Joodse verzetsstrijders. Een echte aanrader dus. Schrijf je in en wandel mee op 5 mei!

Wandeling door de Baarsjes

Ook een aanrader is deze wandeling door Baarsjes, waar je meer leert over de geschiedenis van De Baarsjes, een wijk in Amsterdam-West. Je maakt kennis met de vele verschillende culturen die er wonen en hoe zij samenleven in deze kleurrijke buurt. Maak daarnaast je kennis met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in De Baarsjes en de heldhaftige daden van de bewoners van de wijk tijdens deze donkere periode.


Het is een kans om meer te leren over de geschiedenis van Amsterdam en hoe het verleden de huidige diversiteit en cultuur in de stad heeft gevormd. Bovendien is het een mooie manier om stil te staan ​​bij de belangrijke waarden die we vandaag de dag nog steeds koesteren.

Rondvaart door bootvluchtelingen

Een ander bijzonder initiatief op Bevrijdingsdag is een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Tijdens deze rondvaart maak je kennis met het verhaal van bootvluchtelingen, die ook nu nog actief bestaan. Je kunt meer leren over de achtergronden van de vluchtelingen, de redenen waarom zij hun land ontvluchten en de risico's nemen tijdens hun reis. Daarnaast leer je over de omstandigheden waarin deze vluchtelingen leven en hoe zij hun vrijheid moeten opgeven om hun leven te rood.


Deze rondvaart is een bijzondere manier om stil te staan ​​bij de belangrijke waarden van vrijheid, mensenrechten en tolerantie. Het laat ons bewust hoe belangrijk het is om ons te blijven toepassen voor deze waarden en te zorgen dat iedereen toegang heeft tot deze basisrechten.

Pavo's Free the Nipples Sample Sale

Ook Pavo Couture staat stil bij Bevrijdingsdag. Om de vrijheid en rechten te vieren van alle vrouwen organiseren wij de grootste Sample Sale tot nu toe: Free the Nipple! Kom langs om de lekkere bralettes en bodies te scoren en voor één en al gezelligheid. Tot dan!


Tekst- en advertentie-informatie Voorbeeldverkoop
Pavo Couture