Breast checking

Borstonderzoek; Zo check jij jouw borsten

Borsten bestaan ​​in alle soorten en maten. Sommige borsten zijn groot en opvallende anderen klein en bescheiden. Zo kunnen je borsten pront omhoog staan ​​of kunnen ze wat meer gaan hangen.

Ken jij je borsten? Door regelmatig zelf onderzoek aan je borsten te doen, leer je ze goed kennen. Lees hier waarom dit zo belangrijk is en hoe je dit goed en gemakkelijk doet!

Wat is borstonderzoek?

Als je in Nederland woont, ontvang je elk twee jaar een uitnodiging voor een landelijk borstonderzoek. De eerste uitnodiging ontvang je tussen je 49 en 52e. Dit is een vrijwillig onderzoek waarbij jouw borsten goed worden gecontroleerd. Daarbuiten is het ook belangrijk om je borsten goed in de gaten te houden. Het is goed om je borsten al te leren kennen en goed te onderzoeken in de jongste jaren. Dit kun je zelf doen en wij leggen je graag uit hoe.

Waarom moet ik mijn borsten zelf onderzoeken?

Het is belangrijk om veranderingen in je borst te kunnen herkennen. Door je borsten regelmatig te controleren, leer je hoe je borsten en normaal kijkt en hoe ze beïnvloed. Daarom is het dus gemakkelijker om te veranderen op te merken. Er zijn veel meer symptomatische van borstkanker dan alleen een knobbeltje voelen. Als je borsten regelmatig controleren, kun je bepaalde afwijkingen dus eerder opmerken.

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Het is dan ook erg waardevol om een ​​bekende van borstkanker te herkennen. Zo kan je snel alarm slaan. Hoe eerder de behandeling van borstkanker start, hoe beter.

Wat als ik een verandering opmerk in mijn borsten?

Een verandering in je borst hoeft niet direct zorgelijk te zijn. Je borsten kunnen namelijk veranderen per periode. Door bijvoorbeeld je menstruatie of zwangerschap. Tijdens je menstruatie kunnen je borsten kenmerkend of pijnlijk zijn en er iets anders uit zien. In het algemeen zijn dit normale veranderingen, onschuldig dus. Maar het is goed om alert te blijven. Juist door je borsten regelmatig te bekijken, zie je sneller of veranderingen anders zijn dan eerder.

Zie of voel je iets vreemds of twijfel je over een knobbeltje in je borst? Ga dan altijd even langs je huisarts. Je huisarts kan met je meekijken en je zo nodig doorverwijzen.

vrouwen die borsten bedekken
Pavo Couture

Hoe onderzoek ik mijn borsten?

Veel symptomen van borstkanker kun je alleen zien en niet voelen. Voelen is natuurlijk wel erg belangrijk; op deze manier leer jij jouw borsten namelijk beter kennen. Borstonderzoek bij jezelf kun je het beste doen door te voelen en door te kijken.

Kijken

Kijken naar je borsten kun je gemakkelijk en met regelmaat doen.

Hoe doe je dat nou?

Ga voor de spiegel staan ​​en ontspannen je armen langs je lichaam. Kijk goed naar je borsten. Zien je borsten er normaal uit? of zie je een verandering ten opzichte van vorige keren? Laat het goed zijn op je tepel, huid en de vorm van je borsten. Ook is het belangrijk om te kijken naar je veranderingen ziet bij je oksel. Bijvoorbeeld een verdikking. Neem hier een rustige tijd voor. Het kan handig handig zijn om op te schrijven hoe je borsten eruit ziet, zodat je dit kunt vergelijken op het moment dat je weer een borstonderzoek doet. Ook kan je bijvoorbeeld een foto maken van je borsten. Zo heb je een goed visueel beeld om mee te vergelijken.

Voelen

Goed kijken naar je borsten is het belangrijkst. Maar daarnaast is voelen ook erg belangrijk. Je borsten kunnen je beïnvloeden, staan ​​of liggen doen. Zoek vooral een houding die voor jouw ontspannen is.

Je borsten onrust doe je als volgt:

 • Verdeel in gedachten je borst in een cirkel met vier frequente stukken
 • Plaats je linkerhand op je rechterborst en plaats je rechterhand in de nek.
 • Onderzoek nu de vier delen van je borst. Als je de borst als een klok ziet, begin je bijvoorbeeld bij het gedeelte tussen de 12 en de 3. Ga vervolgens naar het gedeelte tussen de 3 en de 6, enzovoort.
 • Onderzoek je borst door met je vlakke hand roterende beweging te maken van de buitenkant van je borst naar je tepel. Houd een lichte druk aan. Ga rustig alle vier de 'taartdelen' van je borst af.
 • Onderzoek met deze draaiende bewegingen ook de tepel. Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel gemakkelijk meebeweegt. Dit moet makkelijk een beetje meegeven.
 • Onderzoek naar een slot met dezelfde draaiende beweging je oksel en het gebied tussen je oksel en je borst.
 • Verhoog dit vervolgens ook bij je andere borst.

Welke kunnen borstkanker zijn?

 1. Een verharding of verdikking;
 2. Een deuk in de borst;
 3. Huiduitslag of een veranderende huid;
 4. Roodheid van warmte;
 5. Tepelvocht (waterig, melkachtig of soms wat bloederig);
 6. Kuiltjes of putjes;
 7. Een bobbel of bult op de borst;
 8. Een of meerdere opgezette aderen;
 9. Een getrokken tepel (tenzij je dit altijd hebt);
 10. Asymmetrie van een veranderende vorm van grootte;
 11. Een sinaasappelhuid (schilferig en bobbelig);
 12. Een knobbel in de borst.
 13. Zwelling in de oksel
 14. Dikke ader in de borst
borstonderzoek
Ken je citroenen

Wanneer check ik mijn borsten?

Je eigen borsten onderzoeken bestaat uit twee delen. Het kijken naar en het voelen aan. Maar wanneer kan je dit nou het beste doen. Deze cheque kan je het beste een week na de ongesteldheid doen. Een week na je ongesteldheid zijn je borsten niet meer zo gezwollen. Ook zullen je borsten minder betrokken zijn. Daarom is dat een goed moment om borstonderzoek bij jezelf te doen.

Wanneer bel ik mijn huisarts?

Merk je een verandering of verandering in jouw borsten? Dan is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met de huisarts. Mocht het nodig zijn hij/zij jouw deur!

Je kunt contact opnemen als:

 • bij een verandering van één van de bovenstaande symptomen van borstkanker;
 • als er in je familie veel borstkanker voorkomt;
 • als je twijfelt.

Beter een belletje te veel, dan een belletje te weinig!