Borstonderzoek; Zo check jij jouw borsten
Borsten bestaan in alle soorten en maten. Sommige borsten zijn groot en opvallend anderen klein en bescheiden. Zo kunnen je borsten pront omhoog staan of kunnen ze wat meer gaan hangen.
Ken jij je borsten? Door regelmatig zelf onderzoek aan je borsten te doen, leer je ze goed kennen. Lees hier waarom dit zo belangrijk is en hoe je dit goed en makkelijk doet!
Wat is borstonderzoek?
Als je in Nederland woont ontvang je elke twee jaar een uitnodiging voor een landelijk borstonderzoek. De eerste uitnodiging ontvang je tussen je 49 en 52e. Dit is een vrijwillig onderzoek waarbij jouw borsten goed worden gecontroleerd. Daar buiten is het ook belangrijk om je borsten goed in de gaten te houden. Het is goed om je borsten al te leren kennen en goed te onderzoeken in de jongere jaren. Dit kun je zelf doen en wij leggen je graag uit hoe.
Waarom moet ik mijn borsten zelf onderzoeken?
Het is belangrijk om veranderingen in je borst te kunnen herkennen. Door je borsten regelmatig te checken, leer je hoe je borsten en normaal uitzien en hoe ze aanvoelen. Daardoor is het dus makkelijker om verandering op te merken. Er zijn veel meer symptomen van borstkanker dan alleen een knobbeltje voelen. Als je je borsten regelmatig checkt, kun je bepaalde afwijkingen dus eerder opmerken.
1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Het is dan ook erg waardevol om een symptoom van borstkanker vroegtijdig te herkennen. Zo kan je snel alarm slaan. Hoe eerder de behandeling van borstkanker start, hoe beter.
Wat als ik verandering opmerk in mijn borsten?
Een verandering in je borst hoeft niet meteen zorgelijk te zijn. Je borsten kunnen namelijk veranderen per periode. Door bijvoorbeeld je menstruatie of zwangerschap. Tijdens je menstruatie kunnen je borsten bijvoorbeeld pijnlijker of gevoeliger zijn en er iets anders uit zien. In het algemeen zijn dit normale veranderingen, onschuldig dus. Maar het is goed om alert te blijven. Juist door je borsten regelmatig te bekijken, zie je sneller of veranderingen anders zijn dan eerder.
Zie of voel je iets vreemds of twijfel je over een knobbeltje in je borst? Ga dan altijd even langs je huisarts. Je huisarts kan met je meekijken en je zo nodig doorverwijzen.
Hoe onderzoek ik mijn borsten?
Veel symptomen van borstkanker kun je alleen zien en niet voelen. Voelen is natuurlijk wel erg belangrijk; op deze manier leer jij jouw borsten namelijk beter kennen. Borstonderzoek bij jezelf kun je het beste doen door te voelen en door te kijken.
Kijken
Kijken naar je borsten kun je makkelijk en met regelmaat doen.
Hoe doe je dat nou?
Ga voor de spiegel staan en ontspan je armen langs je lichaam. Kijk hierbij goed naar je borsten. Zien je borsten er normaal uit? of zie je een verandering ten opzichte van vorige keren? Let hierbij goed op je tepel, huid en de vorm van je borsten. Ook is het belangrijk om te kijken of je veranderingen ziet bij je oksel. Bijvoorbeeld een verdikking. Neem hier rustig de tijd voor. Het kan hierbij handig zijn om op te schrijven hoe je borsten eruit zien, zodat je dit kan vergelijken op het moment dat je weer een borstonderzoek doet. Ook kan je bijvoorbeeld een foto maken van je borsten. Zo heb je een goed visueel beeld om mee te vergelijken.
Voelen
Goed kijken naar je borsten is het belangrijkst. Maar daarnaast is voelen ook erg belangrijk. Je borsten aanvoelen kun je zittend, staand of liggend doen. Zoek vooral een houding die voor jouw ontspannen is.
Je borsten aanvoelen doe je als volgt:
- Verdeel in gedachten je borst in een cirkel met vier gelijkmatige stukken
- Plaats je linkerhand op je rechterborst en plaats je rechterhand in de nek.
- Onderzoek nu de vier delen van je borst. Als je de borst als een klok ziet, begin je bijvoorbeeld bij het gedeelte tussen de 12 en de 3. Vervolgens ga je naar het gedeelte tussen de 3 en de 6, enzovoort.
- Onderzoek je borst door met je vlakke hand draaiende bewegingen te maken van de buitenkant van je borst naar je tepel. Houd hierbij een lichte druk aan. Ga rustig alle vier de ‘taartdelen’ van je borst af.
- Onderzoek met deze draaiende bewegingen ook de tepel. Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt. Deze moet makkelijk een beetje meegeven.
- Onderzoek tot slot met dezelfde draaiende bewegingen je oksel en het gebied tussen je oksel en je borst.
- Herhaal dit vervolgens ook bij je andere borst.
Welke symptomen kunnen borstkanker zijn?
- Een verharding of verdikking;
- Een deuk in de borst;
- Huiduitslag of een veranderende huid;
- Roodheid of warmte;
- Tepelvocht (waterig, melkachtig of soms wat bloederig);
- Kuiltjes of putjes;
- Een bobbel of bult op de borst;
- Een of meerdere opgezette aderen;
- Een ingetrokken tepel (tenzij je dit altijd hebt);
- Asymmetrie of een veranderende vorm of grootte;
- Een sinaasappelhuid (schilferig en bobbelig);
- Een knobbel in de borst.
- Zwelling in de oksel
- Dikke ader in de borst
Wanneer check ik mijn borsten?
Je eigen borsten onderzoeken bestaat uit twee delen. Het kijken naar en het voelen aan. Maar wanneer kan je dit nou het beste doen. Deze check kun je het beste doen een week na de ongesteldheid. Een week na je ongesteldheid zijn je borsten niet meer zo gezwollen. Ook zullen je borsten minder gevoelig zijn. Daarom is dat een goed moment om borstonderzoek bij jezelf te doen.
Wanneer bel ik mijn huisarts?
Merk je een verandering of afwijking in jouw borsten? Dan is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met de huisarts. Mocht het nodig zijn verwijst hij/zij jouw door!
Je kunt contact opnemen als:
- bij een verandering of één van de bovenstaande symptomen van borstkanker;
- als er in je familie veel borstkanker voorkomt;
- als je twijfelt.
Beter een belletje te veel, dan een belletje te weinig!