Women in swimwear on the beach

Zwemkleding onderhouden: Tips om je favoriete badmode langer mooi te houden

Zomerse Bralette Essentials: Musthaves voor je Garderobe Lezing Zwemkleding onderhouden: Tips om je favoriete badmode langer mooi te houden 7 minuten Volgende Ontdek de Prachtige Nieuwe Bikini's van Pavo Couture in Amsterdam

Zomer betekent zon, zee, strand! We besteden weer meer tijd buiten, voornamelijk in het water of in het zand. Dit betekent dat we onze gewone kleding steeds meer inwisselen voor onze favoriete badkleding . Groot gelijk met onze nieuwe collectie, maar als je investeert in mooie en hoogwaardige zwemkleding, wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze lang meegaat en er altijd op zijn beste uiterlijk is. Goed onderhoud van je badkleding is daarom essentieel om de duur te verlengen en ervoor te zorgen dat je kunt blijven genieten van je favoriete zwemkleding. In deze blogpost delen we handige tips en richtlijnen voor het onderhouden en langer mooi houden van je nieuwe Pavo badmode!

Spoel je badmode direct uit na het dragen

Na een heerlijke dag aan het strand van bij het zwembad is het van groot belang om je zwemkleding direct uit te spoelen. Het spoelen van je badmode in koud water heeft meerdere voordelen en helpt om je favoriete bikini of badpak te verlengen.


Allereerst is het uitspoelen van je zwemkleding essentieel om zand, zout water, chloor en zonnebrandcrème grondig te verwijderen. Zandkorrels kunnen enorm komen te zitten in de vezels van de stof en schuren, waardoor ze schade kunnen veroorzaken. Daarnaast kan zoutwater de structuur van de stof aantasten en chloor de stof verzwakken, waardoor deze sneller elasticiteit en verhitte vorm krijgt. Het grondig uitspoelen van je zwemkleding helpt om deze stoffen effectief te verwijderen en voorkomt zo de opbouw van schade op de lange termijn.


Bovendien helpt het spoelen van je zwemkleding direct bij het gebruik om kleuring van de stof te voorkomen. Zoutwater, chloor en zonnebrandcrème kunnen na verloop van tijd vlekken en verkleuringen veroorzaken op je badkleding. Door je zwemkleding direct uit te spoelen, voorkom je dat deze diepe stoffen doordringen in de vezels en blijft de kleur frisser en levendiger.


Een bijkomend voordeel van het regelmatig uitspoelen van je zwemkleding is dat het aantal frequente wasbeurten werd verminderd. Door je badmode direct na gebruik uit te spoelen, voorkom je dat vlekken en geuren zich kunnen vastzetten en in de stof kunnen doordringen. Hierdoor kun je langer genieten van je zwemkleding tijdens de warme zomerdagen, zonder dat je het steeds uitgebreid hoeft te wassen. Kortom, door je zwemkleding direct na een dagje aan het strand of bij het zwembad grondig uit te spoelen, bescherm je de stof tegen schadelijke stoffen, verkleuring en slijtage. Hierdoor ontstaan ​​je favoriete badmode zijn oorspronkelijke schoonheid en kwaliteit, waardoor je er langdurig van kunt genieten tijdens de zomerdagen.

Was je badkleding met de hand

Het is altijd het beste als je badmode met de hand wordt gewassen in de wasmachine. Geloof ons, er zijn echt betere manieren om je badmode te wassen dan met de wasmachine, dus doe het niet voor een betrouwbare werking van de stoffen. Het wassen met de hand zorgt ervoor dat het materiaal kan gaan lubberen, waardoor de pasvorm verandert. Gebruik een mild wasmiddel dat geschikt is voor delicate stoffen en gebruik vooral niet te veel!


Vul een emmer gootsteen met koud water en voeg het wasmiddel toe. Laat je zwemkleding enkele minuten weken en schrijf voorzichtigheid over de stof om eventuele resten te verwijderen. Je kunt je badkleding in het water langzaam laten ronddraaien, zodat het reinigingsmiddel alle delen van het pak vergroot. Laat je badkleding niet langer dan 30 minuten in het water weken, dit kan ervoor zorgen dat de vezels losgemaakt worden! Spoel grondig uit en knip voorzichtig het overtollige water eruit zonder te wringen.

Meisje op bed met lingerie
Pavo Couture
Meisje op bed met lingerie aan
Pavo Couture

Vermijd het gebruik van bleekmiddel en wasverzachter

Het gebruik van een mild wasmiddel is van cruciaal belang bij het onderhouden van je zwemkleding. Een mild wasmiddel is speciaal ontworpen om synthetische materialen en chemicaliën te verwijderen zonder de gevoelige en fijne vezels van je badkleding aan te proeven. Het zorgt ervoor dat je favoriete zwemkleding fris en schoon blijft, terwijl het de gebruikelijke kwaliteit is.


Bij het onderhouden van je zwemkleding is het van essentieel belang om bleekmiddel en wasverzachter te vermijden. Bleekmiddel kan de elastische vezels beschadigen en de kleuren betrouwbaar maken, waardoor je badkleding er vaal en versleten uitziet. Wasverzachters kunnen een laag achterlaten op de stof, waardoor de onwaarschijnlijke eigenschappen verminderen en de elasticiteit wordt onmogelijk gemaakt.


Kies daarvoor een milde, pH-neutrale zeep of vloeibaar wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor delicate kledingstukken. Deze zachte reinigingsmiddelen zorgen ervoor dat je zwemkleding grondig wordt gereinigd zonder schade aan te gericht. Als alternatief kan baking soda ook worden gebruikt om je zwemkleding te reinigen. Zuiveringszout staat bekend om zijn natuurlijke reinigende eigenschappen en is een veilige optie voor het verwijderen van synthetische vlekken en geuren.

Droog je badkleding op een plat oppervlak

Hang je badkleding niet op om te drogen, maar dit kan leiden tot uitrekken van de stof. In plaats daarvan kun je je zwemkleding het beste op een plat oppervlak leggen, zoals een handdoek, om te drogen. Vermijd direct zonlicht, omdat de kleur van de stof betrouwbaar kan zijn. Doe het absoluut niet in de droger! Deze hitte kan de vezels en tevens

de pasvorm aantasten.

Wees voorzichtig met ruwe oppervlakken

Naast het gebruik van een mild wasmiddel en het vermijden van bleekmiddel en wasverzachter, is het ook essentieel om voorzichtig te zijn bij het dragen van je zwemkleding op ruwe oppervlakken. Het is verleidelijk om langs scherpe rotsen te schuren of op ruwe zwembadranden te zitten, maar dit kan leiden tot defecten aan je badkleding. Kies bijvoorbeeld voor zachte ondergronden, zoals een handdoek of een strandstoel, om op te zitten. Hierdoor komt je dat de fijne vezels van de stof van je badkleding in direct contact komt met ruwe oppervlakken die schade kunnen veroorzaken. Scherpe randen kunnen gemakkelijk stofpluisjes of zelfs kleine scheurtjes in de stof van je zwemkleding veroorzaken.


Door bewust te zijn van je omgeving en voorzichtigheid te zijn bij het dragen van je zwemkleding op ruwe oppervlakken, kun je de voltooiing van je favoriete badkleding onbeperkt voortgezet. Zo kun je blijven genieten van de prachtige uitstraling van je zwemkleding, seizoen na seizoen, zonder dat je zorgen maakt over onnodige schade overbodig.

Wissel tussen meerdere badkledingstukken

Het klinkt misschien eenvoudig en mogelijk zelfs overbodig, maar er zit wel degelijk een logica achter: het rouleren van je badmode. Het regelmatig afwisselen van je zwemkledingstukken voorkomt namelijk overmatige slijtage en draagt ​​bij aan het behoud van de kwaliteit van je favoriete bikini's en badpakken. Wanneer je gelijktijdige zwemkleding herhaaldelijk draagt, wordt de stof gebonden aan constante wrijving, rek en chemische stoffen zoals zonnebrandcrème en chloor. Dit kan leiden tot verzwakking van de vezels en uiteindelijk tot slijtage van de stof. Door te rouleren tussen verschillende badkledingstukken geef je de stoffen de kans om te herstellen en terug te keren naar hun oorspronkelijke vorm.


Een praktische tip is om je zwemkledingstukken te laten rusten en te luchten voordat je ze opnieuw draagt. Hang ze bijvoorbeeld op een goed gegeventileerde plaats om ze te laten drogen en fris te blijven. Dit geeft de stoffen de gelegenheid aan om vocht en geur te laten verdampen, waardoor je zwemkleding weer klaar is voor een volgende duiksessie.


Dus, onzichtbaar het belang van het rouleren van je badkleding niet. Door regelmatig af te wisselen tussen verschillende bikini's en badpakken verminder je de slijtage, behoud je de kwaliteit van de stof en suggestie je variatie in je strand- en zwembadstijl. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om langer te genieten van je geliefde zwemkledingcollectie.